Behandeling, Gezondheid

Triggerpoint massage

Triggerpoint massage

Heb jij wel eens van die harde bobbeltjes in je spieren? Grote kans dat dit triggerpoints zijn. Die triggerpoint kunnen met een massage verholpen worden. Om uit te leggen wat een triggerpoint massage dan precies is, moet je wel eerst wel weten triggerpoints zijn. Welnu, dit zijn spierknoopjes; lokale verkrampingen waar sprake is van een gebrekkige doorbloeding en een gebrek aan zuurstof. Je voelt triggerpoints van de buitenkant ook; ze voelen aan als harde bobbeltjes.

 

Triggerpoints kunnen overal in het lichaam ontstaan

Triggerpoints kunnen overal in het lichaam ontstaan, vaak op vaste plaatsen. Oorzaak is vaak overbelasting of stress en een slechte houding, maar kan ook een val of ongeluk zijn. Deze vervelende triggerpoint kunnen met een triggerpoint massage behandeld worden. Een triggerpoint massage laten de spiervezels ontspannen rondom het triggerpoint. Een triggerpoint massage verbetert ook de doorbloeding. Vaak bestaat een triggerpoint massage uit diepe strijkingen of juist continue druk.

 

Behandel zelf je triggerpoint zonder hulpmiddelen

Je kunt ook zelf je triggerpoints masseren, iets dat zonder hulpmiddelen mogelijk is. Hoe je dit kunt doen kan de therapeut je leren. Andere manieren om iets aan vervelende triggerpoints te doen zijn dry needling en een psychische benadering. Met dry needling worden de triggerpoint geactiveerd middels het inbrengen van acupunctuurnaalden. De naald wordt precies in het triggerpoint geplaatst. Daardoor wordt de kramp opgeheven en ontstaat lokale ontspanning.

 

Deel van de hersenen hebben invloed op zelfstandig zenuwstelsel

Ook een psychische benadering kan uitkomst bieden. Een deel van de hersenen – de amygdala- heeft invloed op zelfstandig zenuwstelsel en zodoende ook op de lichamelijke doorbloeding. Op diverse plaatsen in ons land kan je een psychische benadering voor door triggerpoints veroorzaakte pijn. Welke technieken door de therapeut toegepast worden is afhankelijk van diverse factoren, waaronder ook zijn eigen voorkeuren en de behandeling waaraan hij de beste herinneringen bewaard.

 

As lichamelijke klachten niet helpen is een psychische benadering een optie

Meestal zijn de klachten die triggerpoints veroorzaken tussen de vier en acht behandelingen verholpen. Is er sprake van structurele klachten, dan duurt de behandeling langer. Ook zal gekeken worden als er sprake is van structurele pijn of er sprake is van instandhoudende factoren. Uiteraard zal ook dit aan bod komen tijdens de behandelingen, want je hebt er immers niets aan als de klachten kort na de behandeling terugkeren. Pas als lichamelijke behandeling geen soelaas biedt, kan een psychische benadering wellicht wel uitkomst bieden.

 

Meer informatie over triggerpoint massage?, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *