Hooggevoeligheid

Omgaan met emoties

Omgaan met emoties

Elk mens heeft emoties, echter zijn die van de een heftiger dan die van een ander. Onze familie staat dan ook bekend om het hebben van heftige emoties. Ikzelf ben hiervoor naar de psycholoog geweest en het bleek dat ik hooggevoelig ben. Dit houdt in dat je je emoties veel heftiger ervaart dan anderen. Dit kan super fijn zijn wanneer je bijvoorbeeld verliefd bent, maar kan ook super heftig zijn bij het beëindigen van een relatie. Daarnaast heb ik er ook erg veel last van gehad op werk. Ik had erg veel last van de negatieve gevoelens van collega’s. Nadat ik de diagnose hoog gevoeligheid had gekregen ben ik overgestapt naar een andere psycholoog, hij helpt me dan ook enorm bij problemen die ik ervaar. Ik kom dan ook standaard één keer per week langs om te praten over situaties die ik had meegemaakt. Het gaat dan ook vooral over vervelende situaties. We bespreken dan wat er mis is gegaan en wat er de volgende keer anders zou kunnen.

Mijn zoon blijkt ook hoog gevoelig te zijn

Sinds kleins af aan is mijn zoon erg snel geëmotioneerd. Hij is dan ook erg vaak boos en dit herken ik enorm aan mezelf. Toen ik dit gedrag vaker zag terugkomen heb ik samen met mijn vrouw besloten om te testen of onze zoon misschien ook hooggevoelig is. We hebben toen der tijd een afspraak ingepland bij de psycholoog die mij nog steeds wekelijks hielp. Doordat ik dus elke week langs kwam kon hij ook zeer snel terecht. Mijn vrouw en ik vonden het erg spannend, we hoopten eigenlijk dat hij niet hooggevoelig was. Het resultaat bleek echter anders te zijn, mijn zoon was net als ik hoog gevoelig. Het gaf ons daarnaast wel een hoop duidelijkheid. We wisten nu dat we hem op een andere manier moesten opvoeden en dat we meer rekening moeten houden met zijn hoog gevoeligheid. Daarnaast proberen wij hem te coachen in het omgaan met emoties.

Verbetering in omgang met emoties

Nadat we diagnose hadden gekregen zijn we onze zoon direct anders gaan behandelen. Naast dat we minder direct tegen hem waren probeerden we ook elke dag even een gesprekje te houden over zijn dag. Het gaat dan vooral over de emoties die hij die dag heeft ervaren. Hij heeft de afgelopen tijd ook aan dat de gesprekken hem enorm helpen en dat hij verbetering ziet in zijn omgang met emoties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *