Coaching

Nascholing voor logopedie

Nascholing logopedie

 

We hebben eigenlijk allemaal wel eens van een logopedist of logopedie gehoord, maar wat doet een logopedist eigenlijk? Logopedie is een specialisme dat gericht is op het ontwikkelen en herstellen van de communicatie. De logopedist biedt zorg wanneer er problemen optreden bij de spraak, de taal, het gehoor, het slikken of de stem. Veel voorkomende klachten waarmee mensen aankloppen bij de logopedist zijn spraakproblemen, stotteren, duimen, slissen, vertraagde spraakontwikkeling, dyslexie en stemproblemen. Door middel van training, advies, preventie en zorg worden stoornissen met betrekking tot taal, spraak, gehoor en slikken actief behandeld om zo de functie te herstellen.

 

De methodiek

De logopedist behandelt verschillende cliënten uit verschillende leeftijdsklassen met zeer uiteenlopende klachten. Voor elke klacht en elke leeftijd zijn andere methoden effectief en daardoor heeft de logopedist een groot scala aan methoden om toe te passen in de behandeling. Enkele voorbeelden daarvan staan hieronder.

 

Testen

Om een goede diagnose en een behandelplan op te stellen, is het belangrijk om de problemen in kaart te brengen. Door middel van (gestandaardiseerde) testen kunnen de problemen duidelijk worden.

 

Oefeningen voor mondmotoriek

Problemen met de spraak kunnen vaak worden verbeterd door actief te oefenen met de mondmotoriek. Zo worden de spieren versterkt en leert de cliënt de tong en de lippen goed te gebruiken.

 

Ademhalingstechnieken

De ademhaling is ontzettend belangrijk voor verschillende aspecten van onze gezondheid en ook voor onze communicatie. Met de juiste technieken kunnen de communicatieve vaardigheden worden verbeterd en kunnen problemen zoals hyperventilatie worden behandeld.

 

Stemhygiënische adviezen

Stemproblemen kunnen verstrekkende gevolgen hebben en een grote hinder vormen op dagelijkse basis. Door adviezen die de stem kunnen sparen en de keel kunnen ontspannen, kan de functie zich herstellen.

 

Hoortraining

Bij problemen met het gehoor kunnen andere technieken worden aangeleerd om de communicatie te verbeteren. Hoortraining is daarbij een onderdeel, maar ook spraakafzien is een techniek die wordt aangeleerd door de logopedist.

 

Waarom is nascholing zo belangrijk?

Zoals in elk vak is nascholing essentieel om cliënten van goede zorg te kunnen voorzien. De ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg volgen elkaar in rap tempo op en om de cliënten zeker weten de juiste zorg te kunnen bieden, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe technieken, oefeningen en kennis. Herscholing en nascholing voor logopedie is daarom van essentieel belang voor elke logopedist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *